Nová čipová karta pre košickú MHD prináša rôzne výhody

13.12.2012 Košice

Košice 13. decembra (TASR) - Nová čipová karta, ktorú pre cestujúcich MHD bude od 2. januára 2013 vydávať Dopravný podnik mesta Košice (DPMK), poskytne majiteľom rôzne zľavy a výhody. Táto tzv. Mestská karta zabezpečí lacnejšie vstupy do mestských múzeí, galérií, zoo, či knižníc, ako aj zľavy na ďalšie služby a tovary mestských podnikov.

"Mestská karta ozdraví nielen fungovanie dopravných kariet MHD, no pomôže obyvateľom zjednodušiť ich každodenný život a umožní im prostredníctvom rôznych aplikácií pohodlnejšie využívať služby mesta. Zľavy ponúkajú mestské podniky a Košičania si budú môcť vybrať, či využijú zľavu napríklad na odber dreva z Mestských lesov, kúpu rastlín z ponuky Správy mestskej zelene alebo návštevu zoo," uviedla dnes viceprimátorka Košíc Renáta Lenártová.

Nové bezkontaktné čipové karty druhej generácie budú mať vyššiu pamäťovú kapacitu a najmä vyšší bezpečnostný štandard. Od novembra v tejto súvislosti DPMK vymieňa existujúce palubné počítače a čítačky. "Výmena technologických zariadení by mala byť ukončená do konca roka 2012. Upgrade odbavovacieho systému užívateľom mestskej karty rozšíri dobíjanie cez internet o elektronickú peňaženku," uviedol riaditeľ ekonomiky dopravného podniku Martin Jaš.


S výmenou kariet sa nemusia obyvatelia zatiaľ ponáhľať, konečným termínom na výmenu je 30. jún 2014. Po tomto termíne budú všetky staré karty zablokované. Mestská karta bude vyrábaná formou potlače fotografie, a to na jedinom predajnom mieste DPMK na Bardejovskej ulici č. 6. Denná kapacita výmeny je podľa riaditeľa ekonomiky dopravného podniku Martina Jaša 250-300 kariet denne.

Pre vydanie novej karty je nutná osobná účasť s príslušnými dokladmi, keďže priamo na mieste sa budú žiadatelia fotografovať. Karta bude následne vydaná o 14 dní. O vydanie karty môže požiadať každý občan s trvalým pobytom v SR. Cena karty je 6,80 eura, jej životnosť tri roky. Pri výmene karty so životnosťou do jedného roka zaplatí majiteľ poplatok dve eurá a do dvoch rokov 4,60 eura. Vylepšenie odbavovacieho systému bude stáť DPMK 500.000 eur.

Podľa šéfa dodávateľskej spoločnosti MTEST Branislava Jurčišina sa môže v priebehu januára vyskytnúť predĺženie času načítania novej karty v prostriedkoch MHD na dve sekundy. Cestujúci by tak mali byť trpezliví, keďže systém sa dolaďuje. Čítačky budú súčasne akceptovať aj staré platné karty DPMK, ktorých je aktívnych zhruba 98.000.
 

Vyberte región